WordPress SEO Ayarları Hakkında Detaylı Rehber

WordPress SEO Ayarları

WordPress SEO ayarları özellikle bu işe yeni başlayan kişilerin sıklıkla aradığı konular içerisinde gelmektedir. Bizde Detaylı WordPress SEO ayarları hakkında bir rehber hazırlayarak bürük bir hevesle bu işe atılan kişilere destek olmak istedik. Umarım sizler için faydalı ve bilgi verici bir içerik yayınlamışızdır. Şimdiden kolay gelsin.

WordPress, dünya genelinde birçok web sitesinin oluşturulması için en popüler platformlardan biridir. Ancak, bir web sitesinin oluşturulması arama motorlarında yükselmek için tek başına yeterli değildir. Web sitenizi arama motorlarında üst sıralara çıkarmak, potansiyel müşterilerinize ulaşmak ve trafik oluşturmak için SEO optimizasyonu yapmanız gerekir. Bu nedenle, WordPress SEO ayarlarına uygun bir şekilde yapmanız, web sitenizin başarısını artırmak için oldukça önemlidir.

WordPress SEO Ayarları

Hazırlamış olduğumuz bu rehberde, WordPress SEO ayarlarını adım adım öğrenerek, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olacağız. Sadece WordPress olarak değerlendirmemek genel olarak SEO ayarları ile ilgili bilgilerde makalemizin içerisinde sizlere yol gösterici olacaktır. Başlamadan önce, SEO’nun ne olduğunu ve neden bu kadar önemli olduğunu anlamak önemlidir.

WordPress SEO Ayarları ilgili yazımızda kullanacağımız alt başlıkları okumanızı önemle rica ederiz. Eğer altta verilen alt başlıklar ile ilgili yetkim bir bilgiye sahipseniz bilmediğiniz bölüme geçebilir detayları öğrenebilirsiniz.

  1. WordPress için SEO’nun önemi
  2. SEO dostu bir WordPress teması seçmek
  3. WordPress SEO eklentisi seçimi
  4. WordPress SEO dostu URL yapılandırması
  5. Başlık etiketlerini (title tags) ve meta açıklamalarını kullanmak
  6. İçerik oluşturma ve anahtar kelime kullanımı
  7. Görsellerin SEO optimizasyonu
  8. WordPress SEO Cache Eklentisi
  9. Responsive tasarım ve mobil uyumluluk
  10. Robots.txt dosyası
  11. Site haritası Sitemap.xml
  12. Google Search Console kaydı

Tam olarak WordPress SEO Ayarları adlı makalemizin detaylarına başlamadan önce SEO’nun ne olduğunu kısaca sizlere anlatalım.

SEO Nedir?

SEO, arama motorlarında organik olarak sıralamalarınızı artırmanızı sağlayan bir dizi teknik ve stratejik uygulamaların bütünüdür. Bu teknikler sayesinde, web sitenizin arama motorları tarafından daha kolay tespit edilmesi, kullanıcıların ilgili aramalarında daha üst sıralarda yer alması ve trafik oluşturması sağlanır.

SEO artık bunu bilmeyen yoktur ama kelime anlamı olarak ta ne ifade ettiğini söylemenin önemli oluğunu düşünüyorum. Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO Optimizasyon kelimesi içerisinde birçok anlamı barındırmaktadır. Domain ve Hosting seçimi ile başlayan SEO site içerisindeki imla kurallarını bile dikkate almaktadır.

WordPress İçin SEO’nun Önemi

WordPress, SEO dostu bir platform olarak kabul edilir. Ancak, bir tema veya eklenti seçiminden kaynaklanan hatalar ve ayarlamalar yapılmadığı takdirde, bir WordPress web sitesi arama motorlarında iyi bir sıralama elde edemez. Bu nedenle, SEO uyumlu bir tema seçmek ve SEO eklentileri kullanmak gibi faktörler, bir WordPress web sitesinin arama motorlarında daha iyi bir konuma gelmesine yardımcı olacaktır.

Ayrıca, arama motorlarında yüksek sıralama elde etmek için, web sitenizin içeriğinin de arama motorları için optimize edilmiş olması gerekir. Bunun için, anahtar kelime araştırması yaparak, anahtar kelimeleri doğru yerlerde kullanmak, etiketleri kullanmak, kaliteli içerikler oluşturmak gibi faktörleri göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Bu nedenlerden dolayı, bir WordPress web sitesi sahibi, SEO uyumlu bir web sitesi oluşturmak için gereken tüm ayarları yaparak, web sitelerinin arama motorlarındaki konumunu artırarak daha fazla trafik çekmesi ve dolayısıyla daha fazla potansiyel müşteriye ulaşması için önemli adımlar atmış olur.

SEO Uyumlu WordPress Teması Seçmek

WordPress SEO uyumlu tema seçmek özellikle tema içerisindeki kodlamalara dair bilgisi olmayan kişilerin uyması gereken kuralların başında gelmektedir. Tema içerisindeki yapılandırmaya hakim olan kişi bile neden tekrar emek harcasın değil mi? Ortada milyonlarca tema veya kit varken. Bu arada atlamadan söylemek gerekirse kit temaya göre genelde daha fazla performans göstermektedir. Sebebi ise içerisinde bizlerin kullanmayacağı bir çok eklentinin bulunmamasıdır.

Hızlı yükleme süresine sahip tema seçin

Web sitenizin yükleme hızı, arama motorları tarafından değerlendirilir ve hızlı yükleme süresi, arama motoru sıralamanızı olumlu yönde etkiler. Bu nedenle, hızlı yükleme süresine sahip bir tema seçmeniz önerilir.

Mobil uyumlu tema seçin

Mobil cihazlar, web sitelerinin trafiğinde giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu nedenle, bir mobil uyumlu tema seçmek, web sitenizin mobil cihazlarda da iyi görünmesini sağlayarak arama motorlarının gözünde daha değerli hale gelmesine yardımcı olur.

SEO dostu kodlama

SEO uyumlu bir tema seçmek için, temanın kodlaması da önemlidir. Temanın kodlaması, arama motorlarının web sitenizin içeriğini okumasına ve anlamasına yardımcı olur. Bu nedenle, temanın kodlamasının düzgün olması ve SEO dostu olması gerekmektedir. Burası biraz teknik bilgi içerisine giriyor ve çok fazla detay gerektiriyor ama tema seçimi için size vereceğim bilgilerden sonra bunu çok önemsemeyeceksiniz.

Temanın güncellenmesi

Bir tema, düzenli olarak güncellenmelidir. Güncellemeler, temanın hatalarını düzeltir ve özelliklerini günceller. Ayrıca, güncellemeler, temanın güvenliğini de artırır. Bu nedenle, bir tema seçerken, düzenli olarak güncellendiğinden emin olun.

Düzenlenebilirlik

Bir tema seçerken, tema ayarlarının kolayca düzenlenebilir olması önemlidir. Bu, web sitenizi özelleştirmenizi ve ihtiyacınız olan SEO özelliklerini eklemenizi sağlar.

Peki tema seçmenin kolay bir yolu yok mu diyeceksiniz elbette var PageSpeed Insights bu konuda size yol gösterici olacaktır. Aşağıda verilen resimdeki gibi değerler ne kadar yüksek olursa sizin için o kadar avantajlıdır. PageSpeed Insights altında bulunan yönergeler ise tema veya web sitenizde eksik ve yanlış olan kategoriler ile ilgili size detaylı bilgi verecektir. Evet tek başına yine biraz eksik kalacaktır ancak başlangıç için size fikir vermesi adına önemlidir.

PageSpeed-Insights-Sonuclari

WordPress SEO Eklentisi Seçimi

SEO eklentisi aslında işinizi kolaylaştırmak adına geliştirilmiş ufak yazılımlardır. Her şeyden önce sayfa veya yazı başlığı oluşturmak ve bunlarla ilgili açıklama yapmak adına size yardımcı olur. Tabi Xml şablonu oluşturmaları da büyük avantajdır. Aslına bakarsanız WordPress SEO Ayarları içerisinde bulunan SEO eklentilerinin hepsi temel olarak birbirinin aynısıdır. Ancak sunmuş oldukları bazı özellikler sizlere avantaj sağlayabilir. Olması gereken SEO eklentisini sunduğu ekstra özelliklerin size sağlayacağı avantajları sunarak seçmeniz mantıklı olacaktır. Şunu unutmayın kullanacağınız SEO eklentisi sizin sıralamanızı yükseltmez hangi eklentiyi kullanırsanız kullanın sonuç %100 ölçülebilir bir değer olmasa bile aynı olacaktır. Murat sen hangisini kullanıyorsun derseniz Genelde All İn One Seo eklentisinin eski sürümü ve Rank Math SEO eklentisinin ücretsiz sürümlerini kullanmaktayım. Bu sitede kullandığım eklenti Rank Math SEO dur.

Sizler için en çok tercih edilen SEO eklentilerini sıralayacağım bunların sunduğu avantajları inceleyerek kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.

Yoast SEO Eklentisi

Yoast SEO, WordPress kullanıcılarının en popüler tercihlerinden biridir. Hem ücretsiz hem de ücretli sürümleri mevcuttur ve web siteniz için önemli SEO özellikleri sunar. Meta açıklamaları, XML site haritaları, anahtar kelime optimizasyonu, sosyal medya paylaşım ayarları gibi birçok özelliği içerir.

All in One SEO Pack

All in One SEO Pack, Yoast SEO’nun bir başka popüler alternatifidir. Hem ücretsiz hem de ücretli sürümleri mevcuttur. Başlıklar, meta açıklamalar, anahtar kelimeler, XML site haritaları, robots.txt ve .htaccess dosyalarını yönetme gibi özellikleri içerir.

Rank Math SEO

Rank Math, son zamanlarda popülerlik kazanmış bir SEO eklentisidir. Hem ücretsiz hem de ücretli sürümleri mevcuttur ve Yoast SEO ve All in One SEO Pack’ten daha fazla özellik sunar. Hem SEO hem de sosyal medya optimizasyonu için araçlar sunar.

SEOPress

SEOPress, bir başka popüler SEO eklentisidir. Hem ücretsiz hem de ücretli sürümleri mevcuttur. Web sitenizin SEO’sunu yönetmek için meta açıklamaları, anahtar kelimeler, sosyal medya ayarları, XML site haritaları gibi birçok özellik sunar.

The SEO Framework

The SEO Framework, basit ve kullanımı kolay bir SEO eklentisidir. Hem ücretsiz hem de ücretli sürümleri mevcuttur ve web siteniz için SEO optimizasyonu için önemli özellikler sunar. Hızlı yükleme süresi ve çözünürlük dostu yapısı ile bilinir.

Ülkemizde en çok tercih edilen eklentileri ilk üç sıraya koydum.

WordPress SEO dostu URL yapılandırması

WordPress SEO dostu URL yapılandırması, web sitenizdeki sayfa ve gönderi URL’lerinin arama motorları ve kullanıcılar tarafından daha anlaşılır ve okunaklı hale getirilmesini sağlar. Bu, hem arama motoru optimizasyonu hem de kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. İşte WordPress’te SEO dostu URL’ler oluşturmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

Anahtar Kelimeler

URL’lerinizi anahtar kelimelerle optimize etmek, arama motorlarının sayfalarınızı indekslemesine yardımcı olur ve kullanıcılara içeriğiniz hakkında daha net bir fikir verir. Örneğin, bir blog yazısı için URL’yi “mtcyazilim.com/wordpress-seo-ayarlari-hakkinda-detayli-rehber” şeklinde oluşturabilirsiniz. Hem konu başlığının hem de anahtar kelimenin başlık içerisinde geçmesi SEO adına olumlu bir adım olacaktır.

Kısa ve Anlaşılır

URL’lerinizin kısa ve anlaşılır olması, kullanıcıların sitenizde gezinirken daha rahat etmelerini sağlar. URL’nizde gereksiz parametreler veya sayılar yerine, sayfa veya gönderinin başlığına veya anahtar kelimesine dayalı olarak kısa bir URL oluşturun. URL karakter sayısının 60’ı geçmemesine özen gösterin.

WordPress URL Yapısını Düzenleyin

WordPress’te, URL yapısını değiştirmek için ayarlar bölümündeki “Kalıcı Bağlantılar” ayarlarına gitmeniz gerekir. ” Yazı ismi” seçeneğini seçerek, sayfa veya gönderi başlığına dayalı bir URL yapısı oluşturabilirsiniz.

WordPress-URL-Yapisini-Duzenleyin

WordPress SEO dostu URL yapılandırması, web sitenizin SEO’sunu iyileştirmek ve kullanıcı deneyimini artırmak için önemlidir. Bu adımları takip ederek, sitenizde daha iyi URL yapılandırması oluşturabilirsiniz.

Başlık Etiketlerini Ve Meta Açıklamalarını Kullanmak

Başlık etiketleri ve meta açıklamaları, SEO’da önemli bir yer tutar. Başlık etiketleri, sayfa veya yazının başlığına verilen HTML etiketleridir. Meta açıklamaları ise sayfa veya yazının kısa bir özetini içeren ve arama sonuçlarında görünen açıklamalardır. İşte bu önemli unsurların nasıl kullanılacağına dair birkaç ipucu:

Başlık etiketlerini anahtar kelimeye odaklayın

Başlık etiketleri, arama motorlarına sayfanın veya yazının konusunu açıkça ifade etmenizi sağlar. Anahtar kelimenizi başlık etiketinin içinde kullanarak, sayfanın ana konusunu belirtmiş olursunuz.

Başlık etiketlerini hiyerarşik olarak kullanın

Başlık etiketleri, hiyerarşik bir yapıda kullanılmalıdır. H1 etiketi, sayfanın ana başlığını belirtirken, H2 ve H3 etiketleri alt başlıkları ifade eder. Bu yapı, sayfanın okunabilirliğini ve anlaşılabilirliğini arttırır.

Başlık (Heading) etiketlerinin nasıl kullanılması gerektiğine dair daha önce detaylı bir makale paylaşmıştım. H etiketlerinin nasıl kullanılması gerektiğini detayları ile örneklerle vermiştim. Tavsiyem doğru başlık etiketi kullanmanız için “(Heading) H Etiketi Nedir? Nasıl Kullanılır?” adlı makalemi okumanızı tavsite ederim.

Meta açıklamalarında özgün ve çekici bir içerik kullanın

Meta açıklamaları, arama sonuçlarında görünen kısa özetlerdir. Bu nedenle, özgün ve çekici bir içerik kullanarak kullanıcıların dikkatini çekmelisiniz.

Anahtar kelimeleri meta açıklamalarında kullanın

Anahtar kelimeleri meta açıklamalarında kullanarak, arama sonuçlarında daha fazla dikkat çekebilirsiniz.

Başlık etiketi ve meta açıklamaları arasında bir tutarlılık oluşturun

Başlık etiketi ve meta açıklamaları, sayfanın içeriğini doğru bir şekilde yansıtmalıdır. Bu nedenle, başlık etiketi ve meta açıklaması arasında bir tutarlılık oluşturmak önemlidir.

Sonuç olarak, başlık etiketleri ve meta açıklamaları, SEO stratejilerinde önemli bir yer tutar. Anahtar kelimeye odaklanarak, hiyerarşik bir yapıda kullanarak ve özgün içeriklerle destekleyerek, sayfalarınızın arama sonuçlarında daha yüksek bir konuma gelmesini sağlayabilirsiniz.

WordPress SEO Uyumlu İçerik Oluşturma ve Anahtar Kelime Kullanımı

SEO stratejileri o kadar geniş bir konunun kısaltılmış halidir ki anlatamam. İnanın tüm detayları anlatmak belki de haftalara mal olacaktır. Tabi bide siz ne kadar okursunuz onu bilemem. Genelde herkesin istediği şey şudur. Anlatma ne yapacağımı göster.

Ama unutmayın ki her site aynı değil ben şunu yapın dediğimde bu her siteye uygun olmayabilir. Hem öğrenmek hem de detaylara karışmak size zaman içinde avantaj olarak geri dönecektir.

İçerik oluşturma, doğru anahtar kelime kullanımı ve özgün içeriklerin oluşturulması sitenize trafik sağlamak adına oldukça önemlidir. İşte, doğru anahtar kelime kullanımı ve içerik oluşturma stratejileri hakkında detaylı bir anlatım:

Anahtar kelime araştırması yapın

İçerik oluşturmadan önce, doğru anahtar kelimeyi belirlemek çok önemlidir. Anahtar kelime araştırması yaparak, kullanıcıların arama yaptıkları terimleri belirleyebilir ve içeriğinizi bu terimlerle optimize edebilirsiniz. Anahtar kelime araştırması yapmak için ücretsiz araçlardan faydalanabilirsiniz. Şimdi size en kolay anahtar kelime nasıl bulunur onu göstereyim hatta bu konuda iki farklı bilgi vereyim.

1. Google Arama Motoru

Google aramalar ile en çok kullanılan anahtar kelimelere ulaşabilirsiniz. Google arama motoruna yazdığım bu makale ile ilgili WordPress SEO yazdım ve konu hakkında en çok aranan anahtar kelimeler karşıma çıktı.

WordPress-SEO-Ayarlari-Anahtar-Kelime

2. Keyword Tool

Keyword Tool sadece Google için değil İnstagram için etiket, Youtube için Başlık ve anahtar kelime bunlara ilaveten Bing, Amazon, Twitter, Google Play gibi bir çok uygulama için kullanılmaktadır. Biz Google için kullanalım.

Keyword-Tool-Anahtar-Kelime

Resimde de görüldüğü üzere WordPress SEO ayarları ile ilgili ve buna benzer en çok aranan anahtar kelimeler hakkında bilgiye sahip olabildik.

Anahtar kelime yoğunluğuna dikkat edin

İçerikte anahtar kelime kullanımı, arama motorları tarafından dikkate alınır. Ancak, anahtar kelime yoğunluğu konusunda da dikkatli olmanız gerekir. Anahtar kelime yoğunluğu, içerikteki anahtar kelimenin toplam kelime sayısına oranıdır. Yoğunluk oranı, %1 ila %2 arasında olmalıdır.

Başlık etiketlerinde anahtar kelime kullanın

İçeriğin başlığı, arama motorları tarafından en çok dikkate alınan unsurlardan biridir. Başlık etiketlerinde anahtar kelime kullanarak, sayfanın ana konusunu belirtmiş olursunuz. Bunu da özetleyecek olursak İçerik başlığı bir anahtar kelimeden oluşursa daha kolay index alacaksınız. Tıpkı bu makalemizin bağlığı ve içeride kullanılan anahtar kelimeler gibi.

Alt başlıklarda anahtar kelime kullanın

Alt başlıklar, içeriğin hiyerarşik yapısını gösterir ve okunabilirliği arttırır. Alt başlıklarda da anahtar kelime kullanarak, sayfanın konusunu daha net bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Özgün ve kaliteli içerikler oluşturun: Anahtar kelime yoğunluğu kadar, içeriklerin kalitesi de önemlidir. Özgün ve ilgi çekici içerikler, kullanıcıları sayfanıza çekmenizi sağlar ve arama motorlarının sayfanızı daha üst sıralara taşımasına yardımcı olur.

Görsellerin SEO Optimizasyonu

Değerli arkadaşlar burada vereceğim bilgilerin özellikle bir tanesi altın değerindedir ve bu bilgiyi her yerde bulamazsınız. Görsel optimizasyon denildiği zaman arayın bakın herkes görselin dosya boyutunun nasıl optimize edileceğinden bahseder arkasından da alternatif metin ve açıklama bölümünün doldurulması gerektiğini söyler. Hayır bu kadar basit değil. Aslında bu konu başlı başına bir makale ve eğitim konusudur. Şimdilik bu konuyu biraz yüzeysel geçeceğim ve bu konu hakkında makale ve videoyu en kısa zamanda hazırlayıp hemen alta ekleyeceğim.

Görsel SEO Gerçek Yükseklik ve Genişlik Değerleri

WordPress SEO ayarlarındaki en önemli noktalardan bir diğeri de görsel optimizasyondur. Görsel SEO optimizasyonun başında görselin kullanılacağı alanın boyutları yer almaktadır. Yükseklik ve genişlik. Genelde bu konuda yapılan en büyük hata bir tema yükseldiğinde temanın bir yerinde kullanılan resmin boyutlarına bakarak aynı boyutta resim hazırlayıp siteye eklemektir. Bu yanlış bir uygulamadır. Hemen örneklendirelim.

Şimdi mtcyazilim.com adlı web sitemizde kullanılan temanın ana sayfasında kullanılan resimle de aşağıda verdiğim telefon görselinin boyutu 589×695 tir. Bakın tek görsel ile hepsini size anlatacağım. Şimdi mor ile işaretlediğim alana bakın.

Width yani genişlik 589 Height yani yükseklik 695 bu kullanılmış olan resmin boyutları. Şimdi görselin üzeri işaretli ve orada kırmızı ile belirlediğim alana bakın. O alanın temada belirlenmiş boyutu Genişlik 463,5 Yükseklik ise 546,91 bu ne demek biliyor musunuz? sitenize her giren kişinin o görseli görebilmesi için dosya büyüklüğü açısından alacağı veridir. Siz oraya 1000×2000 de görsel koyabilirsiniz ama belirlenen bölümden çok daha fazla olduğu için dosya boyutunuzda buna göre farklılık gösterecektir. Buda daha fazla veri alınmasına neden olur ve SEO açısından fazla veri düşük puan olarak değerlendirilir. Sitenizde kullanacağınız resimleri kullanılan alanın büyüklüğüne göre oluşturmak çok daha net resimleri çok daha küçük boyutlarla elde etmenize yardımcı olur. Kullanıcı deneyimi açısından da küçük boyutlu dosya anlamına gelir.

Peki resmin kullanıldığı alanın boyutunu nasıl bulacaksınız.

  • F12 veya ters tıklayıp inceleme bölümünden site ile ilgili detayların bulunduğu geliştirici ayarlarını açın.
  • Sarı ile işaretlemiş olduğum yere tıklayarak imleci alanların üzerinde dolaştırın.

WordPress-SEO-Gorsel-Optimizasyon

Resmi Optimize Ederek Küçültün

WordPress SEO ayarları için resim optimizasyonunu sağlamak adına Optimizilla işinizi görecektir. Görseli yükleyin ve dosya boyutu küçültülmüş olarak geri alın. Bu işlem % açısından görsel dosya boyutunuzun küçültülmesine yardımcı olacaktır. Hem de hemen hemen hiç görüntü kaybı olmadan.

Resim Alternatif Metin ve Açıklama

Eski resimlerinize Ortam dosyaları içerisinden yeni yükseleceğiniz resimlere ise yükleme esnasında Alternatif Metin ve Açıklama mutlaka ekleyin. Resim isimlerinizi ise mutlaka konu ile ilgili olarak düzenleyin. Web tasarım ile ilgili bir resim ekiyorsanız bunun ismi img1 gibi anlamsız bir şey olmasın.

Lazy Load Kullanın

Lazy Load tembel yükleme olarak değerlendirilir. Bir web sitesine giriş yapıldığında normal şartlarda o siteye ait tüm görseller hemen yüklenmeye başlar ancak Lazy Load için bir eklenti kullanırsanız ziyaretçi sayfayı kaydırdıkça ilgili yükleme sağlanacaktır. Buda gereksiz verinin alınmaması anlamına gelir. Lazy Load bir çok cache eklentisinin içerisinde gelmektedir. Ancak kullandığınız cache eklentisinin içerisinde Lazy Load özelliği yoksa Smush eklentisini kullanabilirsiniz. Smush aynı zamanda görsellerinizin az daha sıkıştırılmasına yardımcı olur.

WebP Resim Formatı Kullanın

Resimlerinizi direk WebP olarak WordPress’e yükleyebilirsiniz. Ancak ben Jpg olarak yükleyeceğim derseniz Converter For Media eklentisi yardımı ile tüm resimlerinizi WebP formatına çevirebilirsiniz. Aynı zamanda yeni yüklediğiniz resimleri de otomatik olarak WebP olarak yayınlayacaktır. Converter For Media eklentisinin minik bir ayarı var merak etmeyin Sizlere onu da göstereceğim.

Resimde gösterildiği gibi Cache, Plugins, Themes, Uploads alanlarını işaretledikten sonra Save Changes butonu ile kaydedin. Sonrada en altta bulunan Start Bulk Optimization butonu yardımı ile tüm resimleri WebP formatına dönüştürün. Cache eklentisi varsa önbelleği temizlemeyi unutmayın. Kontrol içinde gizli sekme veya farklı bir browser kullanın.

WordPress-SEO-Gorsel-Optimizasyon-Converter-For-Media

WordPress SEO Cache Eklentisi

İşte en spesifik noktadayız. WordPress SEO ayarları için Cache eklentileri ciddi öneme sahip yazılımlardır. Bu konu hakkında detay vermek inanın en sıkıntılı olan bölümdür. Cache eklentileri asla hata affetmez ve en ufak bir yanlış sitenizdeki bazı bölümlerin bozulmasına neden olabilir. Eklentiyi silseniz bile bozulan bölümlerin düzelmesini sağlamayacaktır. Bu nedenle benim bile her zaman yaptığım şekilde bir yol izlemenizi tavsiye ederim. Sonradan daha fazla emek harcamamak için.

Cache eklentisini ben genelde hep tüm işlemler bittikten sonra kurarım ve kurmadan önce siteyi ya manuel olarak yedeklerim yada sitenin boyutuna göre Duplicator eklentisi ile bir yedek oluştururum. Duplicator eklentisi ile yedeği daha önce WordPress Hosting Taşıma Nasıl Yapılır adlı makalemde ele almıştım. Hem metin hem videolu olarak izleyebilirsiniz.

Cache eklentileri yarar sağladığı kadar zarar da verebilmektedir bu sebeple şunu kullanın bunu kullanın demeyeceğim. Ama en çok kullanılan Cache eklentilerini size tavsiye edebilirim. Benim WordPress SEO ayarları adına bu sitede kullandığım eklentiyi birinci sıraya koyacağım. Sakın bunu kullanın gibi algılanmasın.

Autoptimize

Autoptimize, WordPress sitelerinin performansını artırmak ve yüklemeleri hızlandırmak için kullanılan popüler bir önbellekleme eklentisidir. Eklenti, CSS, JavaScript ve HTML dosyalarınızı önbelleğe alır ve ayrıca bu dosyaları sıkıştırarak boyutlarını küçültür. Böylece, web siteniz daha hızlı yüklenir ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.

Autoptimize’in diğer özellikleri şunları içerir:

  • Farklı önbellekleme seçenekleri (CSS, JavaScript ve HTML dosyaları için ayrı seçenekler mevcut).
  • LazyLoad özelliği.
  • Optimize edilmemiş dosyaları otomatik olarak algılar ve optimize eder.
  • Eklenti, resim boyutlarını otomatik olarak optimize edebilir.
  • Gelişmiş kullanıcı arayüzü ve yapılandırma seçenekleri.
  • Google yazı tiplerini kaldırma özelliği bulunur.
  • WordPress’in çekirdeğindeki emoji CSS’ini, JS kodlarını kaldırma saçeneği sunar.

Autoptimize, birçok WordPress kullanıcısı tarafından tercih edilen bir önbellekleme eklentisidir. Ancak, bazı durumlarda diğer önbellekleme eklentileri gibi tam olarak çalışmayabilir veya birkaç ek yapılandırma gerektirebilir. Bu nedenle, Autoptimize kullanmadan önce mutlaka yedekleme almanız ve önbellekleme işlemleri sırasında olası hataları takip etmeniz önerilir.

Lite Speed Cache

Litespeed Cache de popüler bir WordPress önbellekleme eklentisidir. Özellikle Litespeed sunucusu kullananlar için performansı artırır. Eklenti, CSS, JavaScript ve HTML dosyalarını önbelleğe alır, gzip sıkıştırması yapar, tarayıcı önbelleğini etkinleştirir ve daha birçok özellik sunar. Ayrıca, resim optimizasyonu ve minify seçenekleri de mevcuttur.

Litespeed Cache’in diğer özellikleri şunları içerir:

  • Gelişmiş HTTP/2 Push özelliği
  • CDN entegrasyonu
  • Farklı önbellekleme seçenekleri (PageCache, ObjectCache, DatabaseCache)
  • LazyLoad özelliği
  • Eklenti, AMP sayfaları için özel bir önbellekleme seçeneği sunar.

Litespeed Cache, WordPress siteleri için performansı artırmak ve yüklemeleri hızlandırmak isteyenler için kesinlikle göz önünde bulundurulması gereken bir önbellekleme eklentisidir.

WP Fastest Cache

WP Fastest Cache’in diğer özellikleri şunları içerir:

  • Önbelleklemeyi otomatikleştiren ve ayarlaması kolay bir arayüz
  • Sayfa ve post önbellekleme özelliği
  • Önbellekleme temizleme aracı
  • CDN entegrasyonu
  • GZip sıkıştırması
  • Mobil cihazlara özel önbellekleme özelliği
  • Minify özelliği

WP Fastest Cache, popüler bir önbellekleme eklentisi olarak bilinir ve birçok WordPress kullanıcısı tarafından tercih edilir. Ancak, bazı durumlarda diğer önbellekleme eklentileri gibi tam olarak çalışmayabilir veya birkaç ek yapılandırma gerektirebilir. Bu nedenle, WP Fastest Cache kullanmadan önce mutlaka yedekleme almanız ve önbellekleme işlemleri sırasında olası hataları takip etmeniz önerilir.

W3 Total Cache

W3 Total Cache’in özellikleri şunları içerir:

  • Sayfa, post ve tarayıcı önbellekleme özelliği
  • CDN entegrasyonu
  • Gzip sıkıştırması
  • Minify özelliği
  • Lazy Load özelliği
  • Database önbellekleme özelliği
  • SSL desteği
  • Mobil cihazlara özel önbellekleme özelliği
  • Önbelleklemeyi otomatikleştiren ve ayarlaması kolay bir arayüz

W3 Total Cache, birçok WordPress kullanıcısı tarafından popüler bir önbellekleme eklentisi olarak bilinir ve genellikle iyi sonuçlar verir. Ancak, bazı durumlarda tam olarak çalışmayabilir veya bazı yapılandırma sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, W3 Total Cache kullanmadan önce yedekleme almanız ve önbellekleme işlemleri sırasında olası hataları takip etmeniz önerilir.

WP Super Cache

WordPress SEO ayarları için kullanılan bir diğer eklentide WP Super Cache dir.

WP Super Cache’in özellikleri şunlardır:

  • Önbellekleme işlemini sayfa veya tarayıcı önbellekleme olarak gerçekleştirme seçeneği
  • Önbelleklenen sayfaları sıkıştırarak daha hızlı yükleme sağlama
  • CDN entegrasyonu
  • Önbelleklemeyi otomatikleştiren ve ayarlaması kolay bir arayüz
  • Özelleştirilebilir önbellekleme ayarları
  • Kullanıcıların önbelleklenmiş sayfaları temizleme seçeneği

WP Super Cache, özellikle yüksek trafikli sitelerde performansı artırırken, eklentinin bazı özellikleri bazı durumlarda düzgün çalışmayabilir. Bu nedenle, eklenti kullanmadan önce, sitenizin yedeklerini almanız ve önbellekleme işlemleri sırasında olası hataları takip etmeniz önerilir.

WordPress SEO ayarları için üretilmiş geliştirilmiş bir çok Cache eklentisi bulunmaktadır. Benim sizlere vermiş olduğum isimler ise en sıklıkla kullanılan eklentilerden bir bölümüdür. Fikir amaçlı paylaşılmıştır.

WordPress SEO için Mobil Uyumluluk

Bu konu üzerinde çok fazla durmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Günümüzde kullanılan temaların hemen hepsi zaten mobil uyumlu olarak tasarlanmıştır. WordPress alt yapısı ile kendiniz tasarım yapacaksanız özellikle arka plan resimlerine dikkat edin sayfa dışına taşmayacak şekilde oluşturun. WordPress SEO ayarları içerisinde ciddi yer tutan mobil uyumlu tasarımların uyumluluk kontrolü için Google Mobil Uyumluluk Test Aracını kullanabilirsiniz.

Makalenin çok uzadığının farkındayım ama WordPress SEO Ayarları ve web sitenizin SEO uyumluluğu hiç te hafife alınacak bir konu değildir.

Robots.txt Dosyası

Robots.txt dosyası WordPress SEO Ayarları ile direk ilgili olmasa da SEO için önemli bir konudur. Adından da anlaşılacağı gibi bir txt yani not dosyasıdır. WordPress web sitenizin kurulu olduğu hosting te Cpanel aracılığı ile eğer siteniz farklı bir dizinde kurulu değilse public_html içerisine Robots.txt adında bir dosya oluşturun. C paneliniz yoksa bilgisayarınızda örneğin masa üstünde bir not dosyası oluşturun not dosyalarının uzantısı txt dir ve buna robots adını verin. C Panelde oluşturduysanız oluşturduğunuz dosya üzerine ters tıklayın ve edit diyerek aşağıda vermiş olduğun kodu girip kaydedin. Bilgisayarınızda oluşturduysanız yine verdiğim kodları kaydedin ve ftp aracılığı ile public_html içerisine gönderin.

Sitemap: https://siteadınız.com/sitemap.xml

# global
User-agent: *
Disallow: /xmlrpc.php

Site Haritası Sitamap.xml

Sitemap.xml WordPress SEO ayarları ile direk ilişkisi olmasa da web siteniz için önemlidir. Az önce verdiğim kısa kodda Sitemap: https://siteadınız.com/sitemap.xml diye bir şey gözünüze çarpmış olmalı. Buradaki sitemap.xml bölümü kullandığınız SEO eklentisine göre değişmektedir. Makalemizin başlarında bahsettiğimiz her SEO ayar eklentisi bir sitemap dosyası oluşturmaktadır. bu sitemap.xml olabilir sitemap_index.xml olabilir SEO eklentinizin oluşturduğu verdiğim koda eklemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda bu sitemap Url yolu Search Console içerisine de gönderilecektir.

Google Search Console Kaydı

WordPress SEO ayarlarındaki son maddemiz ise Search Console kaydının yapılması ve xml url uzantısının Search Console üzerinde tanıtılmasıdır. Bu konu ile ilgili daha önce çekmiş olduğum bir video bulunmaktadır. Web Sitesini Google Ekleme, Google Search Console Kaydı Nasıl Yapılır? adlı video üzerinden canlı olarak izleyebilirsiniz.

Uzunca bir makale ile sizlere WordPress SEO Ayarlarının nasıl yapılması gerektiğini dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. Umarım işinize yarayacak faydalı bir paylaşım olmuştur. Konu içerisinde atladığımız noktalara denk gelirseniz WordPress SEO adlı yazımızın geliştirilmesi adına bizlere bilgi verirseniz makaleyi tekrar güncelleyebilirsiniz.

WordPress SEO ayarları, iç ve dış SEO çözümleri için profesyonel destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Blog Kategorileri

Güçlü ve Etkili çözümlerimiz ile işinizi daha da büyütün.

Siz değerli müşterilerimizin beklentilerini yüksek kaliteli dijital çözümler sunarak aşıyoruz.